V škrabaní zemiakov na Spiši bol najrýchlejší muž

25.09.2005 Kežmarok

Spišská Belá 24. septembra (TASR) - Najrýchlejší spomedzi pätice súťažiach v škrabaní zemiakov na dnešnom treťom ročníku Zemiakarského jarmoku v Spišskej Bel...
Spišská Belá 24. septembra (TASR) - Najrýchlejší spomedzi pätice súťažiach v škrabaní zemiakov na dnešnom treťom ročníku Zemiakarského jarmoku v Spišskej Belej v okrese Kežmarok bol 39-ročný domáci občan Štefan Koščák. Za štyri minúty oškrabal 19 zemiakov, a tak porazil aj skúsené gazdinky. Paradoxne medzi súťažiacimi prevládali muži v pomere traja ku dvom.

Víťaz prezradil, že netrénoval a v kuchyni sa \"moce\" iba občas. Primátor mesta Štefan Bieľak v rozhovore pre TASR doplnil: \"Pripravili sme zábavné súťaže od šúpania zemiakov, jedenia zemiakov, súťaže o najväčší zemiak až po miss odroda. Rovnako je tu prezentácia všetkých miestnych poľnohospodárskych firiem vrátane videoprojekcie na námestí, takže skutočne je tu možnosť získať aj tie odborné aj tie laické informácie o zemiakoch a všetko, čo so zemiakarstvom súvisí\".
Na otázku, či by sa zapojil do niektorej zo súťaží nebyť hostiteľských povinností, primátor so smiechom odpovedal, že \"najskôr do tej v jedení. \"
V Spišskej Belej má sídlo Výskumný šľachtiteľský ústav i firmy, ktoré sa pestovaním zemiakov zaoberajú, takže k organizácii netradičného jarmoku bol iba krok. Primátor verí, že zemiakarsky jarmok bude úspešne pokračovať aj v ďalších rokoch.
Vo svete je známych asi 500 odrôd zemiakov. V Spišskej Belej ich dnes pestovatelia predstavili takmer 100. Niektoré hľuzy zo súťaže o najväčší zemiak boli úctyhodné, ich hmotnosť presiahla jeden kilogram.
 

Vyberte región